Винарска изба Одесос е създадена през 2020 година, в град Варна. Съвместен проект на двамата братя Георги и Владислав Ванкови, чиято движеща сила е развиване на местната винена култура.
Георги Ванков е технолог. Занимава се с всичко, свързано с виното – от избора на момента за бране на грозде, през всички процеси на производството до бутилирането. След това – с всичко останало, което има да се свърши в един семеен проект.
Владислав Ванков е Мениджър. Занимава се с всичко, което прави една бутилка вино желан продукт – маркетинг, продажби, комуникация с клиенти, дизайн. След това – всичко останало, което трябва да се свърши в един семеен проект.
Избата не разполага със собствени лозя, а в основата на концепцията е търсенето на най-добрите тероари и лозя от Северния Черноморски регион, за да представят своя прочит на идеята за регионално крафт вино. Сортовете, с които работят са Димят, Ризлинг и Совиньон блан - за белите вина. За производството на червени и розе се използват Пино Ноар, Каберне Фран и Сира. Екипът е от истински винени ентусиасти, тяхната страст е заразна. След няколко винарски кампании в различни винени дестинации по света, създават своя винен проект у дома. Северният черноморски регион е силно повлиян от близостта на Черно море. Климатът е изключително благоприятен за развитие на лозарството и е подходящ за отглеждане на бели сортове грозде. Характерни за региона са местните ветрове – бризите, които през деня духат хладен въздух от морето към сушата, а през нощта – в обратна посока. Почвите са основно черноземи, варовикови и сиви горски.